Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Afetle Mücadele Seminerlerinin dördüncüsü “Amputasyon Sonrası Protez ile Yaşamak: Karar Verme ve Rehabilitasyon Süreci” konu başlığıyla ele alındı.
Moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan’ın yaptığı çevrim içi seminere, davetli konuşmacı olarak Ottobock Türkiye Teknik Yöneticisi Sabri Şahin katıldı. Seminerin açılışını gerçekleştiren Dekan Prof. Dr. Bülent Elbasan, davetli konuşmacı Ottobock Türkiye Teknik Yöneticisi Sabri Şahin hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı.
Ottobock Türkiye Teknik Yöneticisi Sabri Şahin verdiği eğitimde; amputasyona genel bakış, amputasyon nedir, amputasyonun nedenleri, amputasyon seviyesini belirlemede önemli noktalar, fonksiyonel durumların belirlenmesi ve rehabilitasyon süreci gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi. Amputasyonu, uzvun bir kısmının veya tamamının travma veya hastalık gibi nedenlerden dolayı cerrahi olarak çıkarılması olarak tanımlayan Sabri Şahin ampütasyona neden olan faktörlerden bahsetti. Sabri Şahin; travma yaralanmaları, dolaşım problemleri, diyabet hastalığı, tümör, enfeksiyon, konjenital anomaliler gibi faktörlerin ampütasyona neden olduğunu söyledi.
Amputasyon seviyesinin belirlenmesinde önemli olan noktalar üzerinde duran Sabri Şahin, şunları ifade etti: “Alt uzuvlar için vücut ağırlığı yere ne kadar yakın ise denge o kadar iyidir. Diz ekleminin korunması enerji tüketimi açısından önemlidir. Periferik damar hastalığında dolaşım yeterliliği amputasyon seviyesi belirlenirken önemlidir. Üst uzuvlar için de propriosepsiyon duyusu için ne kadar uzun olursa o kadar iyidir.”
Sabri Şahin, ampütasyona ilişkin değerlendirmelerin yapılabilmesi için ampütasyon seviyesi, tarihi ve nedeni, cilt durumu, kas kuvveti, ağrı ve duyu değerlendirmeleri, kontraktürlerin belirlenmesi, normal hareket açıklıklarının ve fonksiyonel durumun belirlenmesi gibi birtakım bilgilerin mevcut olması gerektiğini söyledi. Rehabilitasyon sürecinin 5 farklı dönemde yürütüldüğünü belirten Sabri Şahin, protez kararının verilme sürecinden ve protez tiplerinden de bahsetti. Şahin, protez kararının verilmesinde etkili olan etmenlere değinerek hastanın genel durumunun iyi olması, kas kuvveti, ödem ve yara iyileşmesi açısından herhangi bir problem olmaması, güdük şekillenmesinin sağlanması, sistemik veya aktivitesini etkileyecek herhangi bir hastalığın bulunmaması ve cerrahiden itibaren en az 3 veya 4 haftada rehabilitasyon sürecinin tamamlanması gerektiğini ifade etti.
Seminer, sunumun ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümüyle devam etti. Soru-cevap bölümünde davetli konuşmacı Sabri Şahin, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.